Ekcéma ellen természetes megoldás?

Az ekcéma a bőr gyulladása, amely igen kellemetlen tünetekkel is járhat. Bőrpír, szárazság, viszketés, hámlás, égő hólyagocskák. Nagyon sok minden szerepelhet a kiváltó okok között, ám a leggyakoribb mégis az allergizáló, mesterséges anyagok, amelyekkel nap, mint nap találkozunk az otthonunkban. Kozmetikumok, tisztítószerek, a mosáshoz használatos öblítők, mind telis-tele vannak irritáló anyagokkal. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a stresszes életmódot, valamint a lelki okokat sem, amelyek szintén kiválthatnak testünkre nézve olyan reakciókat, amelyek betegségek formájában jelentkezhetnek. Amennyiben Önnek káros anyagok okozzák az ekcémát, ezt kontaktekcémának nevezzük.

Minden esetben, bármi is a kiváltó ok, a legelső lépés a gyógyulás irányába a kemikáliák elhagyása és kiiktatása az életünkből.

Fontos! Ha hosszú ideje, fennálló bőrproblémákkal küzd és a fent leírtak ellenére se tapasztalt rövid időn belül semmilyen pozitív változást, elengedhetetlen, hogy felkeresse kezelőorvosát vagy természetgyógyászát.

A tünetek az allergénnel való érintkezés után azonnal, vagy csak 1-2 napra rá jelentkeznek. Súlyosságuk változó az enyhe bőrpírtől a nedvedző, viszkető hólyagokig.

De akkor mi a megoldás?

Ha a háztartásunkat alaposan ellenőriztük és megszabadultunk a káros termékek sokaságától, ideje olyan kozmetikumokat és tisztítószereket beszereznünk, amelyek természetes alapanyagokból készültek.

Mely összetevőket kerüljem?

Amennyiben bőre hajlamos az ekcémára fontos, hogy mindenből illatmenteset válasszon. Kerülje azokat a termékeket, amelyek összetevő listájában “perfume” illetve “fragrance” szerepel.

Mosogatószerekben, folyékony szappanokban, tusfürdőkben és samponokban az SLS (Sodium Lauryl Sulfate) és a SLAS (Sodium Laureth Sulfate) okozhat problémát, mivel elvékonyítja a bőr természetes védőrétegét, így hajlamosítva az irritációra.

Miért NE használjunk szteroidos krémeket a tünetek enyhítésére?

Mint azt már korábbi cikkünkben az izom és ízületi fájdalmak enyhítésével kapcsolatban írtuk, a szteroid tartalmú készítmények gyorsan hatnak, viszont ideig-óráig fejtik ki a hatásukat és csak egyre erősebb készítmények adagolásával lehet csökkenteni a tüneteket, növelve a mellékhatások kockázatát. Ezen információk tudatában azt javasoljuk, hogy próbáljuk ki az irritatív és allergén anyagok elhagyását az otthonukból. Váltsunk természetes konyhai és szépségápolási szerekre, amelyekkel nemcsak saját egészségünket óvhatjuk meg, hanem környezetünket is.

 

Természetes krémek amelyek segíthetnek az ekcéma leküzdésében?

Herb Balm nyugtató balzsamunk 250mg CBD-vel kiváló segítség lehet a gyulladt, száraz, viszkető bőr megnyugtatásában és hozzájárulhat az irritáció csökkentéséhez, kizárólag természetes összetevőkkel.