Testünk és a stressz

A stressz mindennapi életünk velejárója, azonban, ha ez a stresszes állapot hosszú ideig állandósul, azt testünk egy idő után nemcsak mentális, hanem fizikális egészségügyi problémákkal is jelzi nekünk.

Mozgásszervrendszerünk szoros kapcsolatban áll a stresszel vagyis a mentális állapotunkkal.

Gondoljunk csak vissza őseinkre..

Eredetileg az életben maradás volt a tét, vagyis ha veszélyt érzékeltünk, a lehető leggyorsabb reakcióra kellett törekednünk, hogy minél hamarabb el lehessen menekülni.

Ez az “ösztön” máig megmaradt, például ha megijedünk vagy idegesek vagyunk izmaink megfeszülnek.

Ez az összefüggés hétköznapi életünkre vetítve azt jelenti , hogy ha a stressz huzamos ideig fennáll , szervezetünk veszélyt érzékel, így izmaink folyamatos feszülésben vannak, ez pedig helytelen tartást eredményez, amiből a mozgásszervi problémák legnagyobb része adódik.

Leggyakrabban a nyak és a váll izmai érintettek.

A huzamosabb idejű izomfeszülésből izomgörcsök, majd izomcsomók és trigger pontok is kialakulhatnak, amelyek akár krónikus fájdalmat is okozhatnak.

A fájdalom a háti , deréktáji területekre is kisugározhat.

 

Mi a megoldás?

 

A hétköznapi életben a stressz csökkentése, az életmódváltás nagyon fontos, valamint mindennap a nyak és a váll területeinek nyújtása, átmasszírozása, amellyel csökkenthetjük a fájdalmat és ellazítjuk az izmokat.